2022

Žemėlapis. “IF GLACIERS MELT TOMORROW…
Jonas Bačelis ir Jana Vanagė. Lietuvos statistikos departamentas (nuo 2023  Valstybės duomenų agentūra)

 

 

Lietuvos žemėlapiai vaizduoja, kaip pasikeistų dabartinė teritorija, jeigu jūros lygis pakiltų 70 metrų. Makete taip pat pateikiama informacija, kaip tai paveiktų gyventojus.

Pastebėjimai: Atsisveikiname su Neringa, Klaipėda, Palanga. Lietuva netenka ketvirčio dabartinės teritorijos. Kaunas tampa svarbiausiu jūriniu uostu. Taip pat jūriniais uostais tampa Marijampolė ir Mažeikiai. Visiškai apsemti Biržai, Pasvalys, Panevėžys, Kėdainiai ir jų rajonai. Susiformuotų ketvirčio dabartinės Lietuvos teritorijos dydžio “Šiaulių sala”.

34% dabartinėse teritorijose dabar gyvenančių LT gyventojų būstų būtų apsemti.

Apdovanojimas įteiktas 2022 m. nacionalinėje konferencijoje CartoCon2022 “Erdviniai duomenys ir žemėlapiai geresnei ateičiai” .

2022 m. premijos laureatai

 

 

Premijos steigėjo komentaras, perskaitytas  žemėlapio apdovanojimo ceremonijoje

Dar šimtmečius šio žemėlapio scenarijus neįvyks (jei mums seksis). Vis dėlto, manau, kad šis žemėlapis yra būtent tai, ką privalo pamatyti Lietuvos, ir viso pasaulio gyventojai. Jie turi būti šio žemėlapio sukrėsti, dabar. Tai labai reikalinga atsvara negerbiamo buvusio JAV prezidento pasisakymo nacionalinei auditorijai prieš vos porą savaičių:

“Jie sako, kad vandenyno lygis pakils [3.2 mm] per ateinančisu 200 ar 300 metų. Bet nesijaudina dėl branduolinių ginklų, kurie akimirksniu gali nušluoti ištisas valstybes.”

Mar-a-Lago auditorija juokėsi ir sveikino – visi užtikrinti, kad nebūtina sukti galvos dėl besikeičiančio klimato. O kam, jei rytoj galime žūti dėl branduolinio karo.  

Realybė patvirtinta JAV Vyriausybės Nacionalinės Okeanų tarnybos: dabar laikoma neišvengiama, kad 3.3% Grenlandijos ledo dangos (atitinkantys 110 trilijonų tonų ledo) ištirps iki 2100 metų net jei pasaulyje būtų visiškai nutrauktos šiltnamio dujų emisijos. Vien dėl šio įvykio apskaičiuotas jūros lygio pokytis būtų 30.5 cm – dukart daugiau, negu neseni ankstesni skaičiavimai.

Turiu viltį, kad dalis lietuvių, kuriems anksčiau net nerūpėjo globalaus atšilimo pasekmės, pamatę Janos žemėlapį, bus įkvėpti aktyviai dalyvauti aplinkosaugos veiklose. Būtent toks yra apdovanojimo už aplinkos problemų žemėlapį  tikslas. Ačiū Janai, Giedrei ir Lietuvos kartografų draugijai  už galimybę kiekvienais metais skirti premiją tiems, kurių sukurti žemėlapiai prisideda prie rūpesčio Lietuvos aplinka.

Andrew Kapochunas

2022 m. lapkritis